Het spettert weer op het Polderplein!

Het spettert weer!

Dat lees ik in de Twitterfeed van wethouder Marjolein Steffens. Ik had het zelf ook al ervaren. De fontein op het Polderplein in Hoofddorp doet het weer! Ontzettend leuk dat de fontein weer in ere is herstelt. Het brengt leven in de brouwerij en gezelligheid.

In 2007 wordt de fontein geïnstalleerd. 120 dynamische fonteintjes tussen 9 gigantisch zware zwarte gepolijste granieten zitblokken uit China. Het geheel is met 12 heipalen onderheid en onderkelderd zodat het allemaal goed op zijn plaats blijft staan en de installatie goed bereikbaar is. Het is zeker geen klein fonteintje!

Op enig moment, ik weet niet meer wanneer, is het over met het gespetter. Het wordt stil en droog rondom de fontein. Opeens verschijnen er fruitbomen op de granieten blokken en ik hoor opmerkingen van mensen als: “Het lijkt wel een begraafplaats”.

In juni 2017 stel ik vragen aan het college van B&W. Waarom doet de fontein het niet? Het antwoord was dat de fontein jaren geleden kapot is gegaan en omdat de geschatte kosten 75.000 zijn is besloten om hem niet meer te repareren. WAT?!

Het spettert weer!

Jazeker, hij doet het weer. Alleen zit ik nu wel met een paar vragen. Waarom nu ineens wel herstel? Wat heeft dit herstel uiteindelijk gekost? In het Twitterbericht van de wethouder lees ik 35.000 euro. Huh? Het was toch 75.000 euro? En waar is dit bedrag vandaan gehaald? En om een idee te krijgen van de totale kosten: Wat heeft de totale installatie gekost in 2007? Wat waren de jaarlijkse onderhoudskosten vanaf 2007 tot het moment dat hij defect raakte. Is er wel jaarlijks onderhoud gepleegd, is er voor de toekomst onderhoud gebudgetteerd en hoeveel is dat per jaar?

Onderhoud heeft in Haarlemmermeer niet de aandacht die het verdient. Er wordt vaak middels het piepsysteem gewerkt. Als men klaagt over iets dan wordt er pas aandacht aan besteed. En beheer en onderhoud staat ook apart in de boeken. Als je iets aankoopt of aanlegt, het maakt niet uit wat, een fontein of een boom, dan moet je tegelijk de kosten van het onderhoud meenemen en niet denken van ach, dat komt wel. Je mag een fontein niet na een paar jaar stil laten staan omdat de reparatie teveel kost. Dat zou met juist jaarlijks onderhoud niet gebeuren.

Hij spettert weer!

En laten we dat zo houden!Comments are closed.